De antihits van Spinvis

...de waarheid is een raadsel en dat gaat als volgt het is een goeie vriend maar altijd te laat ik heb een eigen flat ik heb de radio aan het is alweer woensdag ik heb een golf GTI en een tijdje terug reed ik een fietser dood maar gelukkig heeft geen mens me gezien... (Uit: smalfilm)

Nederlandstalige popmuziek. En hoe verkoop je het? Niet onbelangrijk, want de schoorsteen moet ..... (5 letters). Zo moeilijk is het niet. Kwestie van weten wat de doelgroep wil horen. Bijkomend voordeel: Nederlandstalig is in. Anno nu een hit in de moederstaal scoren is net makkelijk als de belastingdienst die zegt dat ze het niet makkelijker kunnen maken. Belangrijk is dat je zingt over herkenbare dingen, het liefst gedoopt in een melancholiek sausje. De Liefde en De Dood dus. Zorg er echter voor dat het geen kitsch wordt. Als je net een album hebt uitgebracht met een reeks tranentrekkende prutstekstjes over je tragisch verongelukte drummer, roep dan in alle interviews dat het toch heus stoere rocksongs betreft. Het moet verantwoord sentiment zijn; net niet in huilen uitbarsten maar wel een traantje in je ooghoek laten glinsteren.

...het ging een tijdje slecht maar dat is nou voorbij heb je het al gehoord Ronnie gaat naar huis zijn glimlach maakt het zomer voor altijd kijk maar op de lijst Ronnie gaat naar huis de gaten in de muur de poster van parijs soep om twaalf uur en heel de dag tv... (Uit: Ronnie gaat naar huis)

Wat je ook probeert, zorg er te alle tijde voor dat de tekst makkelijk te begrijpen is. Gebruik nooit - en als ik zeg 'nooit' dan bedoel ik ook 'nooit' - moeilijke woorden en kom vooral niet creatief uit de hoek. Karaoke is een groot goed. Makkelijke meezingteksten zijn dus een absolute must om te scoren. Gebruik derhalve uitsluitend Grote Woorden om Grote Emoties te duiden, ook als u die woorden en emoties al 188 keer eerder bezongen heeft. Dat versterkt de verstaanbaarheid. Om diezelfde reden is het belangrijk om de muziek 'Sky Radio'-fähig te houden. Experimenteren doet u maar in uw vrije tijd. Of heeft u soms wel alle CD's van De Kift in huis? Dat bedoel ik. De schoorsteen moet ..... (heeft u het woord al?).

...er is geen bewijs kijk wat er staat dag in dag uit je shaked en je kooi is te klein je wordt door de lampen verblind man neem dan godverdomme geen kind dan weet ik even niet meer zo gauw wat ik zeggen wou alles is gewoon ik ben nog steeds verdoofd ik heb nog steeds de tune van de Power Rangers in mijn hoofd... (Uit: in de staat van narcose)

Resumerend: houdt het simpel. Creativiteit wordt niet beloond. Met een spannend en experimenteel album zult u geen klinkende munt binnenhalen. Goed doordachte, originele teksten wekken irritatie op in de kroeg. Wees herkenbaar. En dat is nu precies wat Spinvis op zijn titelloze debuutalbum niet is. Deze 41-jarige vader van twee kinderen (kinderen zijn overigens commercieel wel okee!) brengt een muzikaal gevarieerde low-fi CD uit met teksten die een vette remspoor achterlaten in de wollen onderbroek van Vader Abraham. Tja, en dan scoor je dus niet in Nederland. De sukkel...

Olaf Risee