de Recensent 30-10-00
 
 

Reprazent


 
 

live in 013

Van donderdag 26 tot en met zondag 29 oktober vond in Tilburg het Modern Music Festival plaats: een muzikale reis langs diverse Tilburgse podia met drum 'n bass, West-Europese en Amerikaanse jazz, Zuid-Afrikaanse melodieën, Indiase zang, technofunk en nog veel meer stijlen aan muziek al dan niet in combinatie met theater.
Het festival werd zondag de 29e afgesloten in muziekcentrum 013 met een optreden van drum 'n' bass-koning Roni Size en zijn band Reprazent.

Karime Kendra Aan Red Snapper de eer het voorprogramma te verzorgen. De band speelde ruim een uur veelal instrumentale nummers (o.a. van hun nieuwste album 'Our aim is to satisfy'), een enkele keer vocaal bijgestaan door rapper MC Det en/of zangeres Karime Kendra.
Hoewel de set strak in elkaar zat en er in technisch opzicht eigenlijk nauwelijks iets aan te merken viel, slaagde de band er niet in het, circa vijfhonderdkoppige, publiek voor zich te winnen. Er straalde te weinig bezieling uit van de bandleden om de vonk te doen overslaan. Daarnaast klonk met name de percussie nogal dof, wat vooral te wijten zal zijn aan de matige akoestiek van 013. Al met al was het geen slecht voorprogramma, maar wel allemaal erg netjes en vrijwel zonder passie.
   Echt feest werd het pas bij het hoofdoptreden. Vanaf het eerste nummer tot en met de laatste toegift, wisten de opzwepende beats van Reprazent het publiek in de ban en aan het dansen te houden, niet in de laatste plaats door het aanstekelijke optreden van rapper Dynamite, die zijn naam volledig eer aan deed, en de prachtige lichtshow.
Het optreden was de eerste van de nieuwe Europese tour die Dynamite, bassist Si John, drummer Rob Merril, zangeres Onallee en DJ's Suv, DJ Die, Krust en anchorman Roni Size (jazeker, er stonden niet minder dan 4 DJ's op het podium!) zullen maken ter gelegenheid van het onlangs uitgebrachte album 'In the mode' (o.a. op 1 november 2000 te zien in Brussel).
Reprazent De band bracht een uitermate dynamische sessie ten gehore waarbij het zelfs voor de meest fervente danshater onmogelijk was op stil te blijven staan. Reprazent speelde niet alleen nummers van hun nieuwste album, inclusief de nieuwe single 'Who told you', maar liet ook enkele drum 'n' bass klassiekers de revue passeren van hun debuut 'New forms', door velen -terecht- gekwalificeerd als dé grondlegger van het drum 'n' bass-genre.
Roni Size hield zich opvallend op de achtergrond en liet vrijwel alle ruimte vrij voor Dynamite en Onallee om zich uit te leven. Alleen toen de rapper hem feliciteerde -het bleek de verjaardag van Size te zijn- kon er een verlegen glimlach vanaf.
Een concert van Reprazent is meer dan de moeite waard. De band weet een geraffineerde, opzwepende (semi-)liveshow neer te zetten en met ogenschijnlijk groot gemak het publiek aan zich te binden. Toen rapper Dynamite de zaal voorhield dat de band alleen een toegift zou geven als hij wiet zou krijgen, had de band in hooguit één minuut uit de voorste linies zes zakjes met de softdrugs bemachtigd, waarna de belofte werd waar gemaakt met een spetterende uitvoering van publieksfavoriet 'Digital'.
Reprazent is waarschijnlijk de aangewezen band om, met name in het clubcircuit, definitief een brug te slaan tussen het rock- en dancepubliek. Of zoals Dynamite zei: 'Reprazent is back! Back for you and you and you and you....'


 
Olaf Risee
 
 
terug naar hoofdpagina