de Recensent

29-12-'01


Medicijn tegen televisiehumor


fotografie: Judith Michels

Dat sex verkoopt mag allang geen geheim meer heten. Voor cabaret geldt inmiddels hetzelfde. Integendeel: het mag een waarheid als een koe heten. Ooit begonnen met het mestkalf 'Kopspijkers' dat - integenstelling tot Marc Marie Huybrechts - om onduidelijke redenen de afslag naar het slachthuis heeft gemist en derhalve in vetgemeste versie door de zoveelste Cruyf-imitatie tot op het bot uitgemolken wordt, omdat het vaderlandse publiek kennelijk nog immer met volle teugen geniet van verzuurde melkproducten in de uitverkoop. Waarom op de uiterste houdbaarheidsdatum letten als de kijkcijfers nog goed zijn, nietwaar?

Enfin, voor de spaarzame kijkers mt kritisch vermogen biedt de VPRO vanaf zondag 6 januari soelaas. 'Poelmo, slaaf van het zuiden' heet het medicijn dat de gedomesticeerde televisiehumor een nieuwe impuls kan geven. Drie namen: Hans Teeuwen, Pieter Bouwman, Gummbah. De eerste en de laatste behoeven geen introductie. De tweede verwierf in de kleine kring van vaste Radio 5-luisteraars (het tegenwoordige 747AM) bekendheid middels het late-night-programma 'De Avonden' waarvoor hij samen met Teeuwen 'De mannen van de radio' maakte - een reeks absurdistische dialogen. Tegenwoordig maakt Bouwman voor dezelfde zender dagelijks een hilarische parodie op de lokale omroep: 'Radio Bergeijk'. Niet te vergeten: de man is ook nog 's regisseur van theatervoorstellingen (o.a. Teeuwen, Hans Dorrestijn, Van Muiswinkel & Van Vleuten).

fotografie: Judith Michels

De titel van het programma alswel de ondertitel ('Voor meisjes die van dieren houden') slaan nergens op. Zoals niets in 'Poelmo' ergens op lijkt te slaan, behalve misschien op het gegeven dat het nergens op slaat. Op de bhne is de meest prominte rol - zoals valt te verwachten - weggelegd voor Hans Teeuwen. However, in de context zijn Bouwman en Gummbah niet minder belangrijk door hun weliswaar veelal bescheiden doch onmisbare inbreng. Niemand die mooier tekstkaarten bij een liedje kan laten vallen (naar de beroemde clip van Bob Dylan) dan Gummbah. Niemand die zo onbeholpen kan kijken in de imaginaire rol van Drelletje dan Bouwman. Laatstgenoemde merkt tussen de bedrijven op dat het waarschijnlijk een Hans-show zal worden. En hij heeft gelijk, met dien verstande dat het een Hans-show is geworden met twee belangrijke toegevoegde waarden: Teeuwen lijkt nog meer dan in zijn solo-programma's gedreven te worden tot de hoogste hoogten. Nu al klassiek zijn zijn vertolkingen van de mislukte filmmaker met zijn zoon (gespeeld door Gummbah) en rol van ondervrager van de autistische Huib (briljant gespeeld door Bouwman).

Er staat voorlopig acht uitzendingen van 'Poelmo' gepland. Dat is te weinig. En dus precies genoeg.


Olaf Risee


>>
klik hier om terug te keren naar de hoofdpagina
<<