de Recensent 22-04-2000
 
 

Ouwe jongens


 
 

de nieuwe egotrip van de Leeuw

"Sorry ", zegt Hans Kesting, "mijn hand zat even onder uw bips". Een last valt van mijn schouders, bij de eerdere uitzendingen van het amusementsprogramma Ouwe jongens heb ik me zitten verbijten over de rol die er was weggelegd voor Kesting. Dit keer zet hij gelukkig vroegtijdig een stempel op de uitzending. Ouwe jongens is een VARA programma dat iedere vrijdag en zaterdagavond wordt uitgezonden vanuit de Watertorenstudio in Amsterdam. Ouwe jongens is ook de opvolger van Laat de Leeuw, de late-night talkshow van Paul de Leeuw die vorig televisieseizoen werd uitgezonden.  Er is een tweede presentator gekomen en een nieuw decor maar voor de rest is het programma qua inhoud niet veel verandert in vergelijking met zijn voorganger.

De Leeuw en Kesting

Beide presentatoren bestijgen al dansend het podium. Het logge houterige lichaam van de Leeuw trekt onmiddellijk de aandacht, hij heeft de motoriek van een clown. Al hossend lopen ze alle gasten langs die ieder zijn eigen plaats inneemt op het kolossale podium.Uiteindelijk trekken ze van achter de coulissen een dame vandaan, die met een reusachtig krentenbrood met daarop de titel Ouwe jongens de bühne op komt. Kesting opent het gesprek met de dame van de Hartstichting terwijl de Leeuw vol ongeduld zit te wachten. Na het antwoord schiet hij dan ook als een ongeleid projectiel weg. Er ontstaat een gesprek dat (de Leeuw eigen) van onderwerp naar onderwerp zwiert en Hans Kesting z’n rug ongemakkelijk in de bank doet drukken. Ik geloof nooit dat hij dit had verwacht toen hij werd gevraagd voor een duo-presentatie met de Leeuw. Een wat naïeve gedachte, de Leeuw bestaat nu eenmaal bij de gratie van overschaduwen. In 1998 was de eerste samenwerking van de twee, toen de Leeuw, Kesting uitnodigde in zijn toenmalige programma Laat de Leeuw. Deze samenwerking is toen blijkbaar zo goed bevallen dat de Leeuw na zijn aankondiging te gaan stoppen met Laat de Leeuw, heeft gekozen voor deze variant.

De Leeuw is ook in deze show weer goed op dreef met zijn flap het er eens uit gesprekken: de dame van de Hartstichting "Eet u veel vet", de Leeuw "ik ben geboren in een frituurpan". Maar ook Hans Kesting staat zijn mannetje, zoals uit het gesprek met Joop Daalmeijer wiens vrouw (Maartje van Weegen) ooit de koningin mocht interviewen, blijkt. "Oefenen jullie dat ook, dat u de koningin bent of zo". Of in het gesprek met Daalmeijer als voorzitter van de Cliniclows ."Dus u bent een soort oppercliniclown". Maar Kesting zit er toch grotendeels als attribuut, als aangever, om de Leeuw beter uit de verf te laten komen. In deze aflevering kon je dat ook weer goed zien, toen ze tegelijkertijd een vraag wilden stellen. Kesting: "Ja dank je dat je me even de vraag laat stellen". De Leeuw "Wel snel hoor, ik ga zo een andere vraag stellen. Hup, hup, hup". Bij een wisselende duo-presentator zoals de Leeuw die in het vorige seizoen liet opdraven, vond ik dit soort situaties grappig. Maar met de aanstelling van een vaste tweede presentator vind ik dit goedkoop winstbejag en bovendien uitermate gênant tegenover Kesting. Niets ten nadelen van Kesting overigens die als acteur in programma's als Taxi al heeft bewezen over een losse tong en veel improvisatietalent te beschikken.

Later in de show houd ik mijn hart vast als de Leeuw aan Kesting vraagt te vertrekken, zodat hij eens rustig  Cas Jansen -wat een  leuke jongen ben jij- kan interviewen. De Leeuw: "He waarom ga je niet even weg. Je bent hartstikke sterk aanwezig geweest. Bel je ouders vast maar, wat ze er van vonden". Gelukkig is dit allemaal in scène gezet zodat Kesting zich kan omkleden voor een imitatie van Heino

Toch denk ik dat deze duo-presentatie met Paul de Leeuw, Kesting's carrière niet veel goed zal doen. Een slimme omroepbaas biedt hem dan ook rap, voordat dit illustere duo uiteenvalt een contract aan voor een eigen talkshow. De man heeft een vlotte babbel en genoeg interesse in zijn medemens om zo'n programma als host te kunnen dragen. En de Leeuw? De Leeuw gaat zichzelf maar weer bezig houden, want voor een ouwe jongens krentenbrood sfeer is hij gewoon niet in de wieg gelegd.
 
Erwin van Wouw

 
 

terug naar hoofdpagina