de Recensent 10-06-2000
 
  

The Ninth Gate


 
 

Een satanische queeste

Johnny DeppJohnny Depp is weer goed bezig. Na het geweldige Sleepy Hollow is er nu The Ninth Gate, een satanische thriller die je ruim twee uur op het puntje van je stoel houdt. De film is gebaseerd op het boek The Club Dumas van Arturo Perez-Reverte. Een sterk schrijversteam bestaande uit John Brownjohn, Enrique Urbizuased en Roman Polanski is verantwoordelijk voor het scenario. De laatste heeft ook de regie voor zijn rekening genomen.
     Deze conglomeratie van zwaargewichten heeft tot een geweldige film geleid. The Ninth Gate is een spannende, boeiende thriller vol excentrieke types, met Johnny Depp als de even scherpzinnige als onhandige boekdetective Dean Corso. Dat Johnny Depp een neusje heeft voor intrigerende rollen was al eerder duidelijk en hij bewijst het hier nog maar eens. Zijn rol in The Astronauts Wife zij hem vergeven.
     De film begint als een standaard horrorfilm. De boekenverzamelaar Boris Balkan (gespeeld door Frank Langella) komt in het bezit van het boek The Nine Gates of the Kingdom of Shadows, nadat de vorige eigenaar zichzelf opgehangen heeft. Dit 17e eeuwse boek schijnt magische krachten te bezitten: het zou je toegang kunnen bieden tot het dodenrijk. Hij weet dat twee andere verzamelaars ook in het bezit van een exemplaar zijn en vermoedt dat maar een van de drie boeken echt kan zijn. Om de andere exemplaren op te sporen en te onderzoeken huurt Balkan Dean Corso (Johnny Depp) in. Tijdens deze speurtocht, die hem door Spanje, Portugal en Frankrijk voert, wordt Corso op de hielen gezeten door een mooie, met Frans accent sprekende vrouw Emmanuelle Seigner(Emmanuelle Seigner, de levenspartner van regisseur Polanski) die af en toe een wat ongebruikelijke manier van bewegen ten toon spreidt en bovendien trucjes kan met haar ogen. Met haar karatetechnieken ontpopt ze zich tot de beschermengel van Corso, die nogal last heeft van snoodaards die op hem inrijden met auto's en hem zijn tas met het boek afhandig willen maken.
     Halverwege lijkt de film op een strijd der feeksen (tussen Seigner en de weduwe van de eerste eigenaar van het boek) af te stevenen en ontstaat er een sfeer waarin je elk moment verwacht dat een van de vrouwen verandert in Lucifer of de duivel zelf. De vlijmscherpe satanketting van Boris Balkan maakt echter korte metten met de weduwe en de film stuurt weer een geheel andere kant op. Een mooie ontknoping volgt en er is zelfs een happy end voor de positief ingestelden onder het publiek.
    
Door de onverwachte verhaalwendingen en de vele excentriekelingen die Depp op zijn pad tegenkomt, blijft de film boeien. De rol van Dean Corso zit Johnny Depp als gegoten. Het samenspel van Depp en Seigner is mooi beladen. Seigner doet het erg goed als mysterieuze vrouw. Vooral haar ietwat dromerige glimlach die vrijwel de gehele film haar gezicht siert is hier debet aan. Zonder gebruik te maken van spectaculaire special effects of veel bloederige taferelen is de dreiging van horror continu aanwezig. Erg knap. Het sublieme spel van de cast maakt deze film zeker het kijken waard. Een ware must dus, deze film!
 
Roy van den Burg
 
 

terug naar de hoofdpagina