de Recensent 01-07-2000
 
 

Beau van Erven Dorens


 
 

wij ook van Beau

Het weekblad Nieuwe Revu, heeft geen benijdenswaardige positie binnen de glossy amusementsbladenindustrie. Ga maar na. Het tijdschrift ligt op de schappen, steevast ingesloten tussen de aartsrivalen, maar tevens collega-bladen van uitgeverij VNU; links Panorama en rechts Playboy, beiden met een schaars geklede dame op de cover. Het blad probeert zich dan ook te onderscheiden door gedegen onderzoeksjournalistiek. Wat niet altijd wil lukken, want Nieuwe Revu is eigenlijk een soort playboy, maar dan zonder de zoete smaak van de blote dames. Toch is er zo nu en dan in het blad een pareltje te ontdekken. Zo komt het weekblad deze week (28-06/05-07) op de proppen met een artikel van Beau van Erven Dorens. De presentator van het actualiteitenmagazine 'RTL Live', doet in dit artikel verslag van zijn ervaringen als acteur. Van Erven Dorens speelt namelijk in de nieuwe Nederlandse speelfilm 'Ik ook van jou', waarvan de opnames nog maar net zijn afgerond.
 
Beau van Erven Dorens Beau van Erven Dorens begon zijn carrière bij het onnavolgbare Talkradio. Hij leidde hier vinnige discussies, aan de hand van door hem geponeerde stellingen, die door luisteraars konden worden becommentarieerd. In september 1998 viel het doek, voor Talk Radio. Van Erven Dorens werd benaderd door programmadirecteur Bert van der Veer van RTL-4, en ging het programma 'Alles voor de kijkcijfers' voor deze zender presenteren. Samen met Minoesch Jorissen presenteert hij nu al ruim twee jaar het actualiteitenmagazine 'RTL Live'. Youp van 't Hek omschreef Beau, als presentator van dit programma, al eens als 'een aangename twijfelnicht'.
Wat niet veel mensen weten is dat Beau ook literaire ambities heeft, of in ieder geval heeft gehad. Zo was hij onder meer columnist voor het blad 'Sum' en redacteur voor het literair weekblad 'Propria Cures'(1996-1998). Het artikel voor Nieuwe Revu bewijst dat deze ambitie niets te hoog gegrepen lijkt.
 
Van Erven Dorens schrijft in dit artikel onder de kop 'Papa is razend' een verslag over zijn ervaringen als acteur in het algemeen en over regisseur Ruud van Hemert in het bijzonder.
Van Hemert regisseur van oa: Schatjes, Mama is boos en Honneponnetje, blijkt een ware tiran op de set. Naast een respectabel aantal goedbezochte films staan er volgens Beau ook 'een wagonlading tijdelijk vernielde acteurs en actrices' op zijn c.v. Om deze bewering kracht bij te zetten opent hij het artikel met een anekdote van een van de draaidagen.
 
En daar sta ik, het slachtoffer. Inmiddels half gevild. Het zweet druipt van mijn vette, blozende kop, het pronkstuk op mijn veertien kilo overgewicht. Ik heb een zeurende pijn in mijn knieën en in mijn rug. Ik ben moe, ik wil slapen en ik heb een droge bek. En ik lijd. Oh, wat lijd ik een helse pijn. De pijn van onvermogen. En iedereen weet het, iedereen ziet het. De regie-assistente, de geluidsman, de lichtmensen, de cameraman, de clapper loader, de focus puller, de set dresser, de hele fucking crew. En belangrijker, de 250 figuranten. Voor het eerst die nacht zijn ze stil. Muisstil. Hun blikken priemen in mijn rug. Ik kijk naar de grond, naar het plafond en weer naar de grond. Zal ik hem nu op zijn bek rammen of over een paar minuten.
"luisteren! Luisteren, zeg ik! Niet naar de grond kijken. Naar mij kijken. Kijk naar mij!" Zijn ogen boren zich in de mijne, terwijl hij langzaam en overdreven articulerend spreekt: "Niet hard schr-eeuw-en, maar hard pra-ten. Begrijp je?"

 
Ik ook van jou 'Ik ook van jou', is de verfilming van het debuut van de Utrechtse schrijver Ronald Giphart. Het is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over een fatale liefde. Regisseur Ruud van Hemert, schreef tevens het script voor de film. De hoofdrollen worden naast Beau van Erven Dorens (Fräser), gespeeld door Antonie Kamerling (Ronald) en Angela Schijf (Reza). De film gaat pas op valentijnsdag 2001 in de Nederlandse bioscopen draaien.
Naar eigen zeggen, haat Van Erven Dorens, geveinsde intellectualiteit, en dat is goed te merken in deze tekst. Het is dat zijn naam boven het artikel stond, anders had ik niet geloofd dat hij de schrijver was. De man schrijft een bijzonder visualiserend stuk, waarin hij vergelijkingen trekt met acteerprestaties van bekende acteurs of waarin hij zomaar even wegdroomt. Toegegeven, hier en daar vliegt hij ook uit de bocht, vooral wanneer hij de acteerprestaties van zijn collega-acteurs ophemelt.
Over Antonie Kamerling zegt hij bijvoorbeeld: 'Als je het mij vraagt zijn sterkste rol nog toe'. En over Angela Schijf schrijft hij: 'Ze heeft een loodzware rol gespeeld, die haar tot een belangrijk actrice zal maken. (…) Het kan niet anders dat zij de nieuwe Monique van der Ven wordt'.
Om daarna ook gelijk te relativeren, 'Maar dat moeten we allemaal nog zien'.
 
Als ik Nieuwe Revu hoofdredacteur Jerry Goossens zou zijn geweest, dan had ik het wel geweten. Direct contracteren, die jongen. De RTL-4 anchorman bewijst met dit stukje over genoeg literaire kwaliteiten te beschikken, om een wekelijkse column af te kunnen leveren. Ik zou Beau voor deze column dan wel zoveel betalen, dat hij er niet eens meer over zou denken om naast Minoesch plaats te nemen. Blijven wij als trouwe RTL-4 kijker tenminste gevrijwaard van die corpsballerige kop. Die man die hoort niet op tv!
 
Erwin van Wouw
 
 
terug naar de hoofdpagina