de Recensent 23-09-01
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Heden Frank

Frank Boeijen

Er zijn van die vragen die nooit gesteld worden. Niet omdat ze niet gesteld mogen worden, maar omdat niemand in het antwoord ge´nteresseerd is. 'Wanneer komt de nieuwe CD van Frank Boeijen uit?' is zo'n vraag die je nooit hoort, hooguit een enkele keer uit de mond van een bejaarde met Alzheimer die mijmerend over de uiensoep zonder uien in de verte nog een glimp probeert op te vangen van hoe het was.

Hoe het was: jong bandje maakt begin jaren '80 furore met prettige liedjes over vervelende verjaardagsfeestjes en mooie meisjes. En de liedjes bleven komen en het succes kwam. En de liedjes bleven komen maar de artistieke erkenning bleef uit. Dus besloot de zanger van het bandje solo te gaan en voortaan alleen nog maar volwassen liedjes te schrijven. Niks vervelende verjaardagsfeestjes meer, niks mooie meisjes. Er moest nu godverdomme serieus geleden worden! En de solozanger maakte integere liedjes over De Dood & De Liefde, en het publiek zei 'mooi' en de recensenten schreven blauwe vingers om te verklaren, want Echte Kunst moet verklaard worden.

'Heden': Frank Boeijen leeft nog. Sterker, zijn nieuwste album heeft een oplage van 20.000 exemplaren. 20.000 X 12 liedjes waarin vragende blikken, rode mensenhemels, eeuwig golvende grassprieten, mannen in lange jassen, strelende zonnestralen, stilstaande wateren en liefdes voor het leven naar hartelust ronddartelen tussen de neuzelklanken door alsof er nooit goed gevulde uiensoep bestaan heeft.

Heden

Eerlijk is eerlijk, Boeijen heeft enkele mooie liedjes gemaakt - met als magnum opus het aan Brel schatplichtige 'Zeg me dat het niet zo is' - maar op dit album vind ik ze niet. Het nummer "Pessoa: wanneer de lente komt" kent weliswaar een prachtige tekst, maar is a) niet door Boeijen maar door de Portugese dichter Fernando Pessoa geschreven en wordt b) door Boeijen finaal stuk gezongen.
Om de irrelevante vraag uit het begin van dit stukje te compenseren, een vraag die mij relevanter lijkt: 'Zou Frank Boeijen vrienden hebben?' Een vraag die eigenlijk alleen een negatief antwoord kan krijgen, aangezien kennelijk niemand vriend genoeg is geweest om tegen Frank te zeggen: 'Ok, je hebt mooie liedjes gemaakt in het verleden, maar het is voorbij nu. Ga maar lekker tuinieren ofzo, je hebt het verdiend.'
Integendeel, vanaf 1 oktober worden er 20.000 volstrekt overbodige CD's de markt opgeslingerd. In een aantal bejaardenhuizen wordt het vast & zeker mooi lijden deze winter...


 
Olaf Risee
 
 
terug naar hoofdpagina