de Recensent 07-04-2000


 
 
De nieuwe 538 programmering


 

In felle strijd om het oor van de kids

Aanstaande maandag 17 april zal de nieuwe programmering van Radio 538 van start gaan. Zoals bekend zijn de nieuwe 'grote' namen: Edwin Evers, samen met Rick Romein en Cobus Boscha verantwoordelijk voor de ochtendshow 'Evers staat op', en Jeroen van Inkel, die zijn vaste producer Dennis Ruyer meeneemt. Laatstgenoemde zal tevens dagelijks het programma 'Greatest Hits' voor zijn rekening nemen tussen 09.00 en 12.00 uur.
Radio 538 meldt op haar website www.radio538.nl content te zijn met de nieuwe programmering, die een doelgroep moet gaan aanspreken tussen de 10 en 34 jaar. Momenteel scoort 538 met name goed bij pubers tussen de 10 en 18 jaar.
Directeur Erik de Zwart spreekt zelfs van een 'dream-team', met een harde kern van gevestigde namen als Van Inkel, Evers, Wessel van Diepen en De Zwart zelf, omringt door 'nieuw' talent: Barry Paf, onlangs door de Hitkrant-lezers uitgeroepen tot populairste (!) D.J., Tim Klijn, Arlo van Sluis en Niels Hoogland.
Hoe content De Zwart en consorten ook mogen zijn, de nieuwe programmering getuigt van weinig lef en van vernieuwing is al helemaal geen sprake. Ook moeten er in de persoonlijke sfeer drama's hebben afgespeeld. Zo komen Mark van den Akker (Mark in the Dark), Jente Kater, ooit door Van Diepen omschreven als zeer talentvol, en Sander de Heer, oud-producer van de wijlen ochtendshow van Ruud de Wild, niet terug in de nieuwe programmering. Oudgediende Rick van Velthuysen is verbannen naar de nacht (Doegie!), waar hij tussen twaalf en drie zijn razendsnelle spraakwaterval mag laten klinken afgewisseld met zijn vele naam-jingles.
De vraag is of deze vernieuwing ook een verbetering is en de beoogde doelstelling (meer marktaandeel) zal bewerkstelligen. 'Evers staat op' heeft z'n succes inmiddels ruimschoots bewezen op 3FM. Waarschijnlijk zullen er wel enkele luisteraars meeverhuizen naar 538 (De Zwart rekent zelfs op zo'n 40%!). Echter, 3FM slaat hard terug met Rob Stenders. Deze zal het 3FM-publiek gaan wakker schudden, bijgestaan door vriend Fred Siebelink, Patrick Kicken en 'Big Brother' Bart.
Van Inkel staat geprogrammeerd van 16.00 tot 19.00 uur, de tijd waarin hele volksstammen zich staan te vervelen in de file. Van Inkel heeft onbetwist een grote staat van dienst opgebouwd met legendarische programma's als Curry (later Stenders) & Van Inkel en Ook goeiemorgen. Echter, deze programma's werden uitgezonden toen Veronica nog in het publieke bestel zat en het huidige 538-publiek in de luiers. Voor deze groep (10 tot 18 jaar) zal Van Inkel van geen betekenis zijn, temeer Van Inkel de laatste jaren op het zeer slecht beluisterde, en inmiddels ten dode opgeschreven, Veronica FM uitzond. En uit het oor ...
Daarnaast is het niveau van zijn uitzendingen niet meer wat het geweest is. Van Inkel is verworden tot de Toon Hermans onder de D.J.'s: vroeger briljant, nu saai en gemakzuchtig. Slechts een enkele nostalgische dertiger zal zich, overmant door weemoed, verheugen op zijn komst naar 538.
Kortom, een saaie en voorspelbare programmering die vanaf de 17e april door de ether zal klinken. Uitgerangeerde D.J.'s (Van Inkel, De Zwart) afgewisseld met wanhopig slecht en karakterloos 'talent' zonder enig gevoel voor humor (Hoogland, Paf), drijvend op een droevig muziek-format ("Jeetje, alweer een kwartier geleden dat we Abel gedraaid hebben, hoog tijd dus voor nog een keertje ....").
En Evers ...? Ach, de 1,2 miljoen die hij per jaar schijnt te gaan verdienen, zullen wel terug verdiend worden. Het 538-volk is nu eenmaal gek op voorspelbaarheid. Dus zal Edwin tot in lengte van dagen Frank & Ronald immiteren. En Peter R. de Vries. En Rob de Tuinman. En .... Enfin, U weet het wel, dat wordt weer lachen, gieren, brullen. Als vanouds.
Ik denk dat ik 17 april maar met Rob Stenders in het huwelijksbootje stap ...
 
Olaf Risee
 
 
terug naar de hoofdpagina